Med begreppet fastighetsautomation avses ett eller flera system som styr och övervakar de funktioner i en fastighet som bibehåller god komfort för människor som vistas där. Fastighetsautomation ger kontroll över medieförbrukning, och är ett verktyg för att upprätthålla låg driftsekonomi, effektivare fastighetsförvaltning och effektivare underhåll av fastigheter.
Systemen styr sådant som till exempel
- värme
- kyla
- ventilation
- brandlarm.
Det finns många definitioner på fastighetsautomation. Detta kan till viss del förklaras av den snabba tekniska utveckling som skett inom automation, som till exempel Internet of Things (IoT), molntjänster och artificiell intelligens (AI).
På grund av den snabba utvecklingen finns det flera olika nivåer, eller så kallade mognadssteg, inom fastighetsautomation. På engelska görs ofta distinktionen Proptech (property technology, smart building, BMS – Building Management Systems, eller iBMS – Intelligent Building Management Systems).
Digital fastighetsautomation
Steg 0 – Manuell styrning
Styrning av fastighetsinstallationer sker lokalt. Med lokal styrning menas att det inte finns någon digital fastighetsautomation och att all fastighetsskötsel i stort sett sker manuellt. Ventilations-, värme-, kylsystem och liknande regleras för hand inne i byggnaden regleringen gäller för.
Steg 1 – Teknik och automatik
Steg 1 är i princip en traditionell fastighetsautomation. Det finns givare, sensorer och detektorer i fastigheten som skickar signaler som aktiverar olika funktioner. Med detta utförande låter man en teknik eller maskin automatisk utföra ett arbete. Med fastighetsautomationen kan man alltså nå temperaturer utan att till exempel manuellt behöva starta och stoppa olika kyl- och värmekällor.
Steg 2 – Överordnat styrsystem
En fastighet med ett eller flera styrsystem kan via ett nätverk kopplas upp till ett överordnat system, så kallat SCADA. Detta står för Supervisory Control and Data Acquisition (övervakande styrning och datainhämtning). Data från olika tekniker som registreras i SCADA kan öka förståelse för olika trender och ger möjlighet att göra prognoser. Detta gör att energitekniker kan övervaka, analysera och styra från distans hela den delen som är uppkopplad, från en och samma plats.
Steg 3 – Avancerat överordnat styrsystem
Ett avancerat överordnat styrsystem har programvaror som till exempel EVI som kan sätta upp villkor för fastighetsstyrning som inte ett traditionellt SCADA kan. EVi, EnergiVision, är INU:s avancerade programvara som automatiskt och adaptivt optimerar energiförbrukning och inneklimat genom att bland annat ta hänsyn till
- väderprognos
- byggnadens värmetröghet
- byggnadens möjlighet till energilagring
- inomhustemperaturer
- internlaster (både personella och maskinella)
- elförbrukning
- solinstrålning
- vind- och fuktlaster.
Fastighetsautomation från INU
På INU har vi lång erfarenhet och stor kunskap inom fastighetsautomation. INU-gruppen består av INUstyr, INUinstallation, INUscada samt Fastsens som erbjuder mättjänstavtal för IMD-system. INU-gruppen erbjuder kostnadseffektiva helhetslösningar och tjänster inom fastighetsautomation i alla steg – från idé till hållbar fastighetsautomation.
Smarta system för framtidens energianvändning
Moderna och intelligenta system som styr fastighetsautomationen utvecklas hela tiden för att bland annat öka energieffektiviseringen och för att optimera komforten för människor som bor eller rör sig i olika fastigheter. Systemen ger möjlighet till
- styrning
- reglering
- övervakning
- uppföljning
- optimering
- debitering.